Unngå dyre kredittkjøp

| November 2009

I går fikk jeg en brosjyre med Aftenposten. Den var fra netthandelsstedet dustinhome.no.  Mens jeg satt og kikket gjennom tilbudene deres, kom jeg til å se på tilbudene de har om utsatt betaling, eller altså kjøp av elektronikk på kreditt.  Jeg så med en gang at det var en dyr affære.

Heldigvis er slike nettsteder pålagt å oppgi total kostnad ved kredittkjøp.  Det gjør det lett å se at dette er en rådyr affære. Men det står selvsagt med mindre skrift enn det andre.  Slik ser det ut dersom du legger kredittkostnaden til et utvalg av produkter fra den brosjyren jeg fikk i går:

totalkostnad

Jo lavere beløp du handler for, jo dyrere blir det relativt sett.  Det kommer av at selskapet i tillegg til å kreve en rente på 20%, også krever et etableringsgebyr som veier tyngre jo lavere handlebeløpet er.  Det betyr at du betaler et kraftig påslag for å utsette betalingen.  Dersom du kjøper en tv til 2.190 kontant og betaler den over 36 måneder, vil du ende med å betale 4.863 kroner for den.  Du betaler

 • 19,95% rente
 • 295 kroner i etableringsgebyr
 • 45 kroner i fakturaavgift (altså per måned)

Jo mindre beløpet er, jo dyrere blir det. Regner vi om dette til årlig rente, er det lett å se både hvor dyrt det blir, og at det blir relativt sett dyrere jo mindre beløpet er i utgangspunktet.

rente pa

Med dagens lave rentenivå er dette veldig høye renter. Og er beløpene lave1 er renten i utgangspunktet også 22%.

En liten interessant observasjon er at dersom du kjøper med såkalt rentefri kreditt i 3 måneder og “bare” betaler et etableringsgebyr, så koster det deg ikke mindre enn tilsvarende en årlig rente på 52% dersom beløpet er lite, for eksempel 1.500 kroner. Det kommer av at du må betale etableringsgebyr på 195 kroner.

Jeg tok en rask sjekk hos noen andre leverandører også.

Elkjøp har en nedre grense på 2.500 kroner for betalingsutsettelse og delbetaling.

Rentefri betalingsutsettelse koster 275 kroner for 4 måneder og 350 kroner for 6 måneder, noe som tilsvarer en rente på henholdsvis 33% og 28% regnet som årlig rente.

Delbetaling koster et etableringsgebyr på 295, 9,9% rente og 45 kroner i fakturagebyr.

Expert har en egen handlekontoordning.

Kontokreditt inntil kr 75 000
Månedsrente etter endt betalingsutsettelse 1,75 %
Nominell rente etter endt betalingsutsettelse 21,0 % p.a.
Månedsgebyr etter endt betalingsutsettelse kr 45
Månedsgebyr kr 0 ved saldo under kr 1 000
Ã…rlig gebyr for Expert handlekonto kr 0

Elkjøp har altså vesentlig lavere rente enn konkurrentene.  Det gjør meg i og for seg mistenksom, for som regel vil det ikke være store forskjeller mellom samme produkt i samme marked.  Men jeg finner ikke noe på nettsidene deres som sier noe annet enn at der Dustinhome krever 19,95% rente og Expert krever 21%, der krever Elkjøp 9,9%.

Uansett, dette blir veldig dyrt.  Det vil definitivt lønne seg å spare til disse kapitalvarene eller dersom det er mulig vil det være bedre å finansiere andre steder.  De fleste forbrukslån uten sikkerhet vil ha lavere kostnad enn dette.

Det er også verdt å merke seg at denne renten kreves selv om selskapene gjør en kredittsjekk.  Du får det bare om du har rent økonomisk rulleblad.

Alle selskapene passer på å gjøre oppmerksomme på at du får fradrag for rentene på skatten.  Det understreker at det ikke bare er rentefradrag for boligrenter som kan forårsake bobler. Rentefradrag for kostnader til finansiering av rådyre kredittkjøp bidrar selvsagt også til kjøp man ikke ville foretatt dersom selskapene ikke fristet med kreditt.

 1. Har ikke klart å finne definisjonen på hva som er lave beløp []

Tags: , ,

Category: Personlig økonomi

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Erlend says:

  Noen ganger blir dette ufrivillig komisk, som når Komplett kan selge deg en strømkabel til kr 35 på 3 års kreditt – til den nette sum av totalt kr 1961: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=100425

  😉

 2. Eli says:

  😀

  Vi får håpe de fleste evner å styre unna den, i hvert fall!

 3. Marina says:

  Hvis man har brukbar kreditt, har man sikkert også et kredittkort som er rimeligere enn det der!

  Ikke at kredittkort er billige, akkurat. Jeg regnet engang ut hva det ville koste meg å kjøpe den 500mm linsen jeg iblant ønsker meg så veldig, hvis jeg brukte kredittkort og så bare betalte minstebeløpet hver måned. Kan ikke huske detaljene, men det ble iallefall over dobbelt så mye som linsen koster, og det ville tatt rundtom fire år å betale den ned.

 4. Nyttig artikkel. Har du forbruskgjeld bør du aktivt håndtere den NÃ…, før det skaper problemer.