Før ditt eget regnskap

| August 2013

For de som har sett Luksusfellen, så er det rimelig klart at det er mange som mangler oversikt over egen økonomi. Nå har vel de fleste bedre oversikt og kontroll enn kasusene på Luksusfellen, men likevel – det er mange som ikke vet hva de bruker penger på.

I Luksusfellen bruker de bankutskrifter for å finne ut hva folk bruker penger på, og det er selvsagt en måte å gjøre det på.  Men en veldig mye bedre måte er å føre et selvstendig regnskap.

regnskapsførereI juli måned sto det om et ektepar fra Melhus i VG (dessverre er ikke artikkelen på nett) som har samlet på kvitteringer og ført regnskap siden 1975.  De har spart på alle kvitteringer og ført alt forbruk sirlig inn i regnskapsbøker.  Det er så unikt at kvitteringer og regnskaper er levert til Statsarkivet i Trondheim.  Dette er en unik samling med innsikt i hva ting har kostet gjennom altså snart 40 år.  Gerd Aune forteller at hun begynte å føre regnskap fordi familien ikke hadde så god råd og hun skjønte at et regnskap var et viktig redskap i familiens økonomiske planlegging.  Hun så hva pengene gikk til og brukte det til å lage budsjetter og til å knipe en krone her og en krone der.

Og det er nettopp det et regnskap er – et verktøy til å skaffe seg oversikt med.  Det er ikke vanskelig, du må ikke være regnskapsfører for å få det til, og det finnes mange gode alternativer der ute – både gratis (f.eks. i nettbanken) og betalte systemer.  Det er selvsagt også et alternativ å føre det i Excel, men jeg tror egenutviklede regneark fort vokser seg for store og blir uoversiktlige.  Derfor anbefales det å bruket et system som er utviklet for formålet.

Selv har jeg i omtrent 10 år brukt et regnskapssystem som heter Datax.Det finnes sikkert alternativer til det, men siden det er det jeg kjenner så skriver jeg om det.

Datax for privatpersoner har med seg grunnprinsippet fra regnskapsføring – nemlig at du fører et beløp til en konto og fra en annen.   Altså – har du fått beløpet inn på bankkontoen din, så har du fått det fra arbeidsgiver, for eksempel.  Eller har et beløp gått ut fra bankkonto, så har du brukt penger på mat eller husleie eller mobiltelefon, for eksempel.  Systemet kommer med et forslag til kontoplan og er ellers ganske brukervennlig, selv om du – om du bruker det første gang – nok må bruke noe tid på å sette deg inn i tankegangen.  En stor fordel er at du kan importere banktransaksjonene dine inn i systemet, og da er veldig mye av jobben gjort.  Du lager bilag direkte fra de importerte banktransaksjonene, og etter en stund skjønner systemet hvor et beløp mest sannsynlig skal føres, og foreslår det for deg.  Systemet gir deg både oversikt over gjeld og bank og over kostnader og inntekter.  I tillegg kan du beregne skatten din.

Du kan også få en modul for føring av næringsregnskap til Datax.  Dersom du for eksempel har et enkeltpersonforetak som ikke har for kompleks virksomhet, fører du lett regnskapet selv.  Men da må du ha litt kunnskap om grunnleggende bokføring og føle deg sikker på at du vil kunne oppfylle alle krav til regnskapet.  Er du ikke sikker på det, så bør du ha en regnskapsfører.

Jeg ser bare en liten ulempe ved å føre eget regnskap… Det er at du får ut en rapport som viser hvor mye tull du bruker penger på.  Jeg blir noen ganger ganske lang i masken når jeg ser det.  Men den lille ulempen er til å leve med!

Tags: , ,

Category: Personlig økonomi

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Kent says:

  Jeg anbefaler Visa eAccounting for faktuering og føring av regnskap hvis du har et ENK. Ganske enkelt hvis du du i tillegg har integrert programmet med DNB nettbank.

  For privatpersoner som bare ønsker oversikt over forbruket, er excel et godt gratis alternativ. Jeg har laget en enkel mal som kan lastes ned her: http://www.finanssans.no/manedlig-budsjett-unnga-luksusfellen/

 2. Eli Kvisvik says:

  Det fungerer sikkert bra, Kent. Jeg er mer skeptisk til Excel, men kanskje modellen din kan brukes.

 3. King Cash says:

  Personlig fører jeg i Excel, da jeg får litt aversjoner hvis regnskapet tar for lang tid hver måned. Etter min mening er poenget at man skal ha en grovkontroll på hvor pengene går hen, ikke en detaljstyring.

 4. Jeg fører også i excel. Synes det fungerer strålende når man får dreisen på det. God artikkel for øvrig!

 5. Bra innlegg! Tror likevel jeg lar noen andre gjøre det! Er verdt investeringen:D

 6. Karianne Eilertsen says:

  jeg anbefaler Cretica Faktura (https://www.cretica.no) for faktuering og føring av bilag. Enkel eksport til forskjellige økonomiprogram gjør at dette er raskt og enkelt å sette seg inn i. Tommel opp!