Den vanskelige relativitetsregningen

| March 2012

I Aftenposten i dag står det en artikkel som hevder at krav til universell utforming fører til at leiligheter blir dyrere, og det hevdes av Veidekke Eiendom at

Kravet gjør at det ikke lenger er mulig å bygge de minste og billigste leilighetene, hevder entreprenøren.

Dette bevises ved følgende regnestykke:

Hvis man sammenligner de to leilighetsstørrelsene i samme etasje, er prisen på de tolv kvm som skiller dem fra 280.000 til 500.000 kroner.

De to leilighetstypene som sammenlignes er på 33 m2 (ikke universelt utformet) og på 45 m2 (universelt utformet). Det er dette som får Aftenposten til å bruke følgende overskrift og ingress:

Nye regler har gjort små leiligheter 500.000 kr. dyrere

Små leiligheter har blitt 500.000 kroner dyrere på grunn av at de må tilpasses rullestolbrukere, hevder entreprenør.

Ja, er nå det sant? Eller har entreprenør og journalist snublet i begrepene “dyrere” vs. “koster mer penger”? La oss sjekke ved å regne ut kvadratmeterprisen:

Neimen, har du sett! Den minste leiligheten, den uten universell utforming, er faktisk vesentlig dyrere enn den større, med universell utforming. Kvadratmeterprisen for 33 m2 uten universell utforming er 10-12% høyere for leilighetene på 33 m2 enn for de større leilighetene. En større leilighet blir ikke dyrere selv om den koster mer. Faktisk blir den billigere, en god del billigere. Det kommer av at det faktisk er billigere pr. m2 jo større leiligheten er. Så de 12 ekstra kvadratmetrene koster mellom 23 333 og 41 667 – billige kvadratmeter altså. For selv om det koster mer penger, får du vitterlig mer for pengene.

Da jeg kjøpte leilighet i fjor sommer kjøpte jeg for 3,1 millioner og solgte for 2,2. Men var den nye leiligheten dyrere enn den gamle? Ja, den var det. Den jeg kjøpte var 82 m2 og kostet 37 804, mens den jeg solgte var 65 m2 og k0stet 33 846. Den nye kostet mer OG den var dyrere.

Jeg skjønner godt at entreprenøren ønsker å bygge 10 leiligheter på 33 m2, snarere enn 7 leiligheter på 45 m2. Kvadratmeterprisen er nemlig vesentlig høyere. Men det har fint lite med manglende universell utforming å gjøre – i så fall skulle jo den lille være BILLIGERE enn den store. Det er den altså ikke.

Hvor journalisten var, er mer gåtefullt. Muligens mangler det på regneferdighetene, jeg vet ikke. Men dette kan neppe kalles kritisk journalistikk. Journalisten har kjøpt resonnementet til entreprenøren 100% og latt være å kontrollsjekke noen av resonnementene.

At det er dyrt å være fattig er en sannhet også her, men det har ikke noe med universell utforming å gjøre. Snarere tvert i mot, kan det se ut som.

Opprinnelig publisert i Iskwews Hjørne på www.

Tags: , ,

Category: Personlig økonomi

Comments are closed.