Bolig koster mer enn kjøpesum

| april 2011

Jeg har akkurat kjøpt ny bolig. Og når du regner på hvor mye du kan betale, er det viktig at du husker på alle de ekstra kostnadene som påløper.

I forkant hadde jeg regnet og kommet frem til et maksbeløp.  Så uken frem til kjøp ble brukt til mye tenking og kalkulering. Jeg tror det er helt nødvendig å finne sin egen maksgrense før man deltar i budrunder. Det er utrolig lett og la seg rive med.  Jeg tenkte også at om det en gang må være en fordel å være økonom, så er det når du skal ta store privatøkonomiske beslutninger. Dermed skulle det bare mangle at jeg ikke brukte kunnskapen min for det den er verdt.

Mitt råd til potensielle boligkjøpere er å regne og regne mens man venter på visning.  Samt huske på følgende:

 • Du må betale dokumentavgift dersom du kjøper selveier.  Den er på 2,5% – og kommer i tillegg til kjøpesummen.  På et kjøp på 2 millioner er det 50 000 kroner som kommer i tillegg.  Dessuten er det gjerne andre gebyrer som må betales, så ikke glem det, det blir fort 10 000 av det også.
 • Om du skal selge noe, koster det også. Nå kan man selge selv, men jeg foretrekker helt klart å bruke en megler, selv om det koster.   Basert på det jeg har funnet ut vil megler koste omtrent 3% av salgssummen alt i alt.  Det inkluderer en del faste kostnader som markedspakke etc, samt et meglerhonorar i % av salgssum.
 • Skal du ha eierskifteforsikring koster det gjerne 0,3% – 0,35% av kjøpesummen
 • Du må ha takst på din egen leilighet.  Det koster 4 000 – 5 000.
 • Det koster å flytte.  Du skal ha flyttebil, det skal vaskes, og du får garantert diverse utgifter til alt fra pakkeesker, søppelsekker, avfall og nye stikkontakter etc dit du flytter.  Det blir fort 30 000 av denne posten
 • I tillegg skal du kanskje pusse opp og kjøpe nye møbler.  Regn på hva det vil koste når du beregner lånekostnader.  Med mindre du har banken full av penger, da.  Det har ikke jeg, så jeg må regne sånt inn.

I sum vil det koste omtrent 160 000 å kjøpe en bolig til 2 000 000 og så selge en bolig til 2 000 000.  Det er egenkapital som blir spist opp.  Og det er før du begynner å tenke på oppussing og nye møbler.

Emner: , , ,

Kategori: Personlig økonomi

Kommentarer (4)

Trackback URL | Kommentarfeed

 1. Wiktor sier:

  Når jeg ser listen din er jeg glad jeg bare skal kjøpe og ikke selge. Tror faktisk jeg skal klare og komme meg unna alle utgiftene du snakker om når jeg skal flytte, men føles deilig og tenke på at jeg i alle fall har vurdert de.

 2. Eli sier:

  Ja, det er viktig å vurdere totale kostnader, det er sikkert. Det blir et stort tall!

 3. Ã… kjøpe bolig er som du sier ikke en rett frem oppgave som blir ferdig på et gitt punkt. Du bør alltid vurdere forpliktelsene som følger med et kjøp, og aktivt forholde deg til f.eks. lånet og mulig refinansiering i hele løpeperioden.

 4. Elise sier:

  Bra oversikt over kostnader man kanskje ikke alltid tenker på når man vurderer å kjøpe bolig.