Terra-kommmuner skuffet over manglende dialog

| December 2008

I går ble det kjent at DnBNor går til søksmål mot Terra-kommunene som sluttet å betale renter og avgrag på lånet de har hos DnBNor.

Kommunene er både overrasket og skuffet over at banken går til søksmål, og ikke i dialog med kommunene. Kjell Ivar Juvik i Hemnes uttaler

Vi er forbauset over at de går direkte til stevning, og at de ikke har gått i dialog med oss. De er tross alt Norges største bank og har nettopp blitt reddet av staten.

Ja, hva skal man si til det, mot tro? Her unnlater kommunene å betale sine lån, de utbasunerer i avisene at det er bankens skyld at de har tapt penger på idiotinvesteringer man ikke hadde i nærheten av verken fullmakt og kompetanse til å gjøre. Det er faktisk absolutt alle andres skyld enn de som faktisk overførte pengene. På meg virker det heller ikke som om kommunene på seriøst vis har forsøkt å gå i dialog med banken selv. Og så blir de overrasket over at DnBNor går til søksmål? Selv om banken har sagt at de skal gjøre det siden kommunene sluttet å betale på dem?

Hvor dum er det lov å være, eller hvor dumt er det lov å uttale seg, og fortsatt inneha et politisk verv? Det lurer jeg på.

Men DnBNor er jo nettopp reddet av Statenm, sier Juvik, og da skal de vel ikke te seg profesjonelt, vel? Vel, det er jo ikke DnBNor alene om. Hattfjelldal, for eksempel, har fått bevilget penger fra Kommunaldepartementet, såkalte skjønnsmidler. Hvor lurt det er å samtidig la det påløpe morarenter for manglende innbetalt lån er et interessant spørsmål. Heldgivs har departementet vett på å kreve at det skal inn i budsjettene.

Når du slutter å betale gjelden din, så er det ikke unaturlig at banken går til søksmål. Da nytter det lite å grine om at det er teit at banken ikke kom opp til dalen din med lua i hånda og ville snakke. Banken opptrer som en profesjonell aktør. I motsetning til våre “venner” der oppe i nord med ordførerklubbe og rådmannskontor.

Men, kanskje er ikke disse kommunepampene så dumme likevel? Så langt har det at de har tapt det meste av kommunenes fremtidige inntekter ikke hatt noen konsekvenser for dem. I Hattfjelldal er det sågar slik at det har vært utdelt pene lønnstillegg i stedet. Rådmannen, som er fagansvarlig for de katastrofale investeringene har fått et lønnstillegg på 10% fra den meget skrantne kommunekassa. Det samme har ordføreren fått, gitt. Det var helt nødvendig, mener kommunen, selv om man har tapt fremtidige gevinster i det amerikanske subprime-markedet og må ha ekstra midler fra kommunaldepartementet.

I hvert fall er det festlig når Asgeir Almås uttaler at

Inndekkingen av underskuddet er en helt isolert sak. Det kan man ikke koble opp mot rådmannens lønn.

Jammen, da så, dette har ingen sammenheng. Hadde dette vært en næringslivsleder, så tenker jeg pipa hadde plystret en annen låt. En næringslivsleder som hadde gjort en så fatal disposisjon som rådmannen i Hattfjelldal, ville vært kastet av styret sitt for lenge siden. Ikke blitt sittende OG fått klekkelig lønnstillegg.

Det vil ikke være rart om politikerforakten når nye høyder i både Hattfjelldal og Hemnes, og i de andre Terra-kommunene. Det øker ikke respekten for politikere blant oss andre heller.

Postscript: Som Vox Populi påpekte, tiltrådte rådmannen i Hattjelldal 1.april 2008, og var dermed ikke den som sto for subprimeinvesteringen.  Han har gått av med pensjon.  Så jeg snur meg raskt rundt og sier at Ordfører Almås i hvert fall var der, og fikk lønnstillegg han med, siden hans lønn er knyttet til rådmannens.  Rett nok sier han at det er en ordning som skal opphøre ved nyåret.

Tags: ,

Category: Penger og finans

Comments are closed.