Om du skal shoppe på Island

| October 2008

i disse dager, bør du ikke gjøre som den mannen det sto om i VG i dag.  Han reiste glad og fornøyd til Island med lang handleliste, i den tro at kursen var 3 norske for 100 islandske kroner.  Han brukte Visa-kortet sitt, og kom hjem i den tro at han hadde handlet for 15.000 kroner.

Det hadde han ikke.  Da han kom hjem viste det seg at Visa-kortet var belastet med en kurs på 6.  Dermed kostet varene brått 30.000 og ikke det halve. Visa hadde brukt gjennomsnittet av kursene til to banker, og de kursene hadde mildt sagt vært sprikende.

Om du skal shoppe på Island kan du sikkert gjøre varp nå om dagen.  Men da er det bare en ting som gjelder, og det er å ha med seg Euro eller Dollar i kontanter.  Islandske kroner er ikke en konvertibel valuta for tiden.  Den er så godt som suspendert, og det er sterke reguleringer på hva som kan veksles. Det er bare nødvendighetsgoder som mat og brensel islendinger får tillatelse til å veksle inn islandske kroner for å kjøpe.

Men det betyr helt sikkert at det ikke finnes én islandsk butikkeier som ikke vil veksle varene sine for Euro, Dollar eller norske kroner for den sakens skyld.  Du kan helt sikkert få veldig gode kurser også, for Island svømmer ikke akkurat over av hard valuta for tiden.

Dermed kan det være slik at den offisielle kursen, om den i det hele tatt stilles, kan være milevidt fra kursen i det svarte markedet.

Fly gjerne til Island og gjør noen varp, men nå er det kun sedler som gjelder.  Visa-kortet eller andre kort kan du glemme.  Som mannen i VG smertelig fikk erfare.  Gull fungerer sikkert også, eller hvorfor ikke signerte basketballer?

Tags: ,

Category: Personlig økonomi

Comments are closed.