Handle som et lite helvete

| oktober 2008

om du tenker på fellesskapet.

Eksperter kan noen ganger si ufrivillig morsomme ting. Økonomiekspertene mediene bruker og gjenbruker (stort sett den samme gjengen sjefsøkonomer) er intet unntak.  Vi kan alltids håpe det er journalistene som har overdrevet og feiltolket, det vil ikke være første gang. I hvert fall er Øystein Dørum, sjefsøkonom i DnB, sitert til å si følgende i en artikkel om julehandel i VG:

Folk må først og fremst se på sin egen økonomi, men de som er opptatt av fellesskapet bør fortsette å bruke penger.

Så altså, vi som kunne tenke oss å ta det litt med ro med handlingen, vi er ikke opptatt av fellesskapet.  Vi må da skjønne at det er vi som skal sørge for at hjulene går rundt og naboen ikke mister arbeidsplassen.  Alt dette tøyset med at boligmarkedet krakker, bankene ikke setter ned rentene, og de fleste av oss kan tenke både det ene og andre om en litt grim fremtid, det forsterker bare krisen.  Nå kan det jo hevdes at det nettopp er det at vi har lånefinansiert et større forbruk enn vi har grunnlag for, er det som har skapt problemet i utgangspunktet.  Men det skal vi bare glemme nå.  Frem med kredittkortene, vi må tenke på fellesskapet!

Steinar Juel i Nordea sier seg enig og bedyrer at

Dersom folk får panikk, og kutter drastisk i juleinnkjøpene vil det forsterke den negative spiralen, og definitivt gi økt ledighet.

Nei, vi må tenke på fellesskapet.  Kom igjen, nå.  Ikke tenk på at du ikke klarer utgiftene og lurer på om du har jobb på nyåret.  Handle!  Tenk på fellesskapet!

I handelsnæringen er man i helspenn.  Handler ikke folk mye til jul, da er det skikkelig krise, sier Informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.  Men han har fortsatt håp til en gruppe:

Vi vet at det er mange bestemødre med mye penger på kontoen. Vi får sette vår lit til dem.

Det er bestemødrene som skal redde oss fra krisen.  Der andre land har Mødrene på Maiplassen, må vi få Bestemødrene på Sandvika Storsenter.  La barnebarna oversvømmes med nye ting til jul!  Det spiller ingen rolle om de trenger dem.  Kjøp likevel, om du er en ansvarsbevisst bestemor.

I fjor brukte vi 44 milliarder på julehandel.  Det er omtrent 10.000 per innbygger.  Bruk mer i år.  Kjøp, kjøp, kjøp så bobla ikke brister riktig enda, i hvert fall ikke fullt så høyt.  Dette kan jo bli som da buen til Einar Tambarskjelve brast. Olav Tryggvason spurte «Hva brast så høyt?» og Tambarskjelve svarte: «Norge ut av hendene dine, herre Konge.»

Onde tunger vil ha det til at det allerede har skjedd.  Men ikke hør på slikt. Vi må tenke på fellesskapet, dere.  Løp ut og kjøp!

Høyt utdannede økonomer bør vite at det ikke er den enkelte forbruker som kan redde oss fra krisa.  Enkeltmennesker skal sørge for å redde seg selv og sine.  Før forbrukerne som gruppe kan redde oss, må forholdene ligge til rette for at de føler seg trygge på fremtiden.  Slik er det ikke nå.

Dessuten kan det være at noen får den tanke i hodet at det å bruke 10.000 på julehandel hvert år, egentlig er noe tøys.  Det kan for eksempel være at noen tenker seg tilbake til julefeiring i Brasil, der det viktige var å være sammen, ikke hvor mange gaver som lå under juletreet.  Det kan være at noen tenker at hadde vi bare vært litt mer opptatt av å være sammen, så ville kanskje ikke dørene til samlivsterapauter løpes ned på nyåret, når alle forventningene ikke slo til.

Det kan faktisk være slik at noen begynner å tenke at egentlig forbruker, bruker og kaster vi alt for mye som det er. Og tenker at det kanskje ikke er det beste for fellesskapet på lang sikt å forbruke så mye.

Med mindre man er en høyt utdannet økonom, altså.

Emner: ,

Kategori: Personlig økonomi

Stengt for kommentarer