Har svart arbeid, sier fra seg sosialhjelp

| October 2008

NAVs TIO-program (Tett Individuell Oppfølging) har vist seg å være en suksess, for mange, men ikke alle. Aftenposten melder at så mange som 20% i deler av Oslo melder seg av programmet når de oppdager at det betyr at de må stille til faste møter for oppfølging, på kurs og til praksisplasser. Avdelingsleder på Grünerløkka sosialkontor, Ailin Strømholm, forklarer det slik:

Flere har sagt til oss at de ønsker å avslutte fordi de har en svart jobb. Andre velger bare å skaffe seg en jobb fort, fordi de kanskje tenker at nå blir det så mye jobb å gå på sosialkontoret at de heller skaffer seg en ordentlig jobb

“Teit!”, tenker du kanskje, “De jobber svart.” Kult, tenker jeg. Ikke fordi de jobber svart, men fordi de er fratatt sugerøret ned i statskassen, som de tidligere hadde. De får nemlig 5.000 i stønad, pluss penger til husleie å strøm, om de er med på dette programmet. Uten den oppfølgingen de får nå, ville de fått penger og jobbet svart ved siden av likevel. Her virker det som om NAV har gjort noe fornuftig. Ikke bare har de kommet med et tiltak som faktisk gjør at folk settes i stand til å få seg jobb (og får det), men de har tatt fra de som jukser sugerøret ned i statskassen.

Sosialkontoret kan ikke melde de som jobber svart til politiet, ettersom de har taushetsplikt. Men det må da finnes andre måter å sjekke av slikt på. Uansett er det viktigste at folk som hadde jobbet svart, uansett, ikke samtidig har et sugerør ned i statskassa.

Tags: ,

Category: Personlig økonomi

Comments are closed.