Turister er mindre fornøyde med Norge

| April 2008

I følge en undersøkelse som Aftenposten refererer, viser det seg at utenlandske turister er mindre fornøyde med Norge. Sigurd Oterholm Hoem, analysesjef i innovasjon Norge, synes ikke tallene er hyggelig lesning. Og han mener vi f.eks. må ta inn over oss at byferie, som er ganske hot, ikke helt er noe vi får til i Norge.

regnvaersturister.jpgNei. Vi gjør ikke det. Det kommer av at vi ikke har så mange metropoler å by på. Ny opera, Oslo domkirke og Holmenkollen er ikke akkurat noe for globetrottere. Det er ikke Bergen heller, det er mer byen for de som liker å ta på gamle hus.

Reiselivsdirektøren i Innovasjon Norge, Per Arne Tuftin mener det må brukes penger på å utvikle de turistproduktene vi har her i landet, og at det er viktig at markedsføringen av de unike opplevelsene – byene, fjordene, fjellene, det arktiske, maten – treffer de riktige gruppene.

Altså… norske byer er og blir IKKE unike, det slo kollegaen til til Tuftin fast i samme artikkel. Norsk mat er og blir kjedelig og om den er unik, så smaker den ikke godt (lutefisk, smalahove, gamalost, you name it). Det vi har er fjorder og fjell og det arktiske. Ferdig.

Så kom Tuftin med noe morsomt til slutt:

Fordelen vår er at våre produkter er lett tilgjengelige og at Norge er et land det er lett å finne frem i og bevege seg i.

Lett tilgjengelig? Lett å finne frem i? Lett å bevege seg i? Har Tuftin kjørt mye på norske veier? Har han f.eks. kjørt mellom Hønefoss og Hallingdal i det siste? Eller ned fra Sognefjell? Jeg vil ikke kalle det spesielt lett. Ikke vil jeg kalle det spesielt tilgjengelig heller – det er ikke overskiltet på fremmedlandsk. Definitivt ikke lett å bevege seg i, det er jo bare fjell og fjellveier så langt øyet rekker.

Det begge herrene fra Innovasjon Norge ikke nevnte, er det jeg tror er hovedgrunnen til at Norge taper og vil tape mer terreng. Det er noe helt vanvittig, spektakulært, utrolig, hemningsløst DYRT her. Så at turister føler at de betaler vel mye for det de får, det er ikke vanskelig å forstå. Da jeg hadde besøk fra Brasil ble gjestene helt fnisete av ølprisene, for eksempel. Den første gangen en utlending må betale 100 kroner for en halvliter, ser han på oss og lurer på om vi er splitter pine gale.

Grunnen til at brasilianerne kunne være to uker i Norge var at de bodde hos meg, vi lånte bil og vi lånte hytter på fjellet. Middag laget vi hjemme. Hadde vi ikke gjort det, hadde det vært alt for dyrt.

I tillegg har vi veldig mye dårlig vær.

This is really not rocket science.

Tags: ,

Category: This is not rocket science

Comments are closed.