I guess I realized that I’m just Bud Fox

| October 2007

Alle som har sett filmen Wall Street vet at Bud Fox tar til vettet til slutt, og lager en felle for Gordon Gekko. Det betyr at han selv også får straff, for han har gjort ting børsmyndighetene ikke setter pris på i det hele tatt. Følgende scene utstpiller seg da Bud Fox er på vei inn til rettsaken der han selv er tiltalt, og møter Gekko på plenen foran rettsbygningen:

Gordon Gekko: Hiya, Buddy.

Bud Fox: Gordon.

Gordon Gekko: Sand bagged me on Bluestar huh? Thought you could teach the teacher a lesson that the tail can wag the dog huh? Well let me clue you in, pal. The ice is melting right underneath your feet. Did you think you could’ve gotten this far this fast with anyone else, huh? That you’d be out there dicking someone like Darien? Naw… you’d still be cold calling widows and dentists tryin’ to sell ’em 20 shares of some dog shit stock. I took you in… a NOBODY. I opened the doors for you… showed you how the system works… the value of information… how to get it. Fulham oil, Brant resources, geodynamics and this is how you fucking pay me back, you cockroach. I gave you Darien. I gave you your manhood I gave you everything. You could’ve been one of the great ones buddy. I look at you and see myself… WHY?

Bud Fox: I don’t know. I guess I realized that I’m just Bud Fox… and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I’ll always be Bud Fox.

Gekko er selvsagt rasende, for han ble lurt trill rundt og så det ikke komme før det var for sent.

Det tok Bud Fox lang tid og mye faenskap å skjønne at det ikke er staffasjen som skaper mannen, det er mentaliteten. Bud Fox hadde ikke Gekko-mentaliteten i seg. Uansett hvor mye penger han fikk, var han fortsatt bare Bud Fox, og ikke Gordon Gekko. Han hadde det ikke i seg. Han var i for stor grad den redelige Carl Fox’ sønn, og de verdiene vi har fått inn med morsmelken ligger gjerne i oss, selv om vi drømmer grandiose drømmer om penger og berømmelse. Eller på andre måter forsøker å være enn annen enn den vi er.

Slik er det nok med de fleste av oss. Vi er de vi er, og den kjernen er det lurt å ta vare på. Ã… forsøke å gjøre det motsatte leder til en tilværelse der vi ser oss selv i speilet om morgenen og ikke kjenner oss selv igjen. Jeg tror kanskje ikke det finnes verre opplevelser enn når synet av ansiktet i speilet ikke er gjenkjennelig.

Most of us are just Bud Fox.

Category: Gekko-sitater

Comments are closed.