Flere artige utspill i valgkampen

| august 2007

I går skrev jeg altså om Ã…slaug Hagas manglende oversikt over hva som skaper klimagassutslipp, om det er storfe eller fjærfe. Håkon kom med et glimrende klipp fra en Stortingsmelding som kan gi henne et tips om hvordan hun kan komme seg ut av blåbærskogen. Forslaget kommer fra PETA, som mener at vi ikke skal spise kjøtt, men om vi må, bør vi bare spise store dyr, siden det da betyr at vi dreper færre individer. Det går jo fort 1.000 kyllinger på en okse, tross alt.

Faksimile: Dagens NæringslivMen i dag er det den langhårede undervisningsinspektør fra SV vi skal snakke om. Hallgeir Langeland altså. Han har jo funnet ut at han er sosialøkonom helt plutselig, og begynner å gi oljeselskaper råd om hvordan de skal maksimere inntjeningen. Han har studert den fallende USD kursen, hutret på StatoilHydro og Oljefondets vegne, og kommet til den konklusjon at det hele kan løses ved å selge olje i Euro snarere enn USD. Da vil oljefondet atter fylles opp med betydelig større summer.

«Norske inntekter er i hendene på en i beste fall ustabil valuta. Oljen bør derfor selges i euro, ikke i dollar. Et nyfusjonert StatoilHydro, som vil stå for en betydelig andel av norsk olje- og gassproduksjon, bør ta dette initiativet.»

Hegnar utnevnte ham til Finansgeni i Finansavisen i går, og mener store norske selskaper, staten og Norges bank sporenstreks bør få Langeland på lønningslisten og Gunnar Stavrum skrev en kronikk om utspillet i Nettavisen (med noen knakende gode spørsmål til finansgeniet Langeland), så det meste er egentlig sagt allerede.

For ikke bare har Langeland en sjelden evne til å spå valutakursenes utvikling (Euro skal opp selvsagt), men han tilfører ny og hittil ukjent kunnskap om hva som påvirker prisen til et produkt.

Jeg trodde altså det var tilbud og etterspørsel, og at vi dessuten på en råvare som olje, vil ha noenlunde en pris på produktet, uansett. Men der tok jeg visst feil, for det som spiller noen rolle er hva vi gjør opp produktet i. Ã… gjøre opp for kjøpet i Euro, snarere enn USD, vil i seg selv være nok til å øke prisen betydelig på det produktet, litt sånn over natten.

Altså: Siden EUR/NOK er 8 kroner og USD/NOK er 6 kroner så har vel Langeland kommet til at vi vil få 33% mer betalt for olje solgt i EUR enn for olje solgt i USD. Supert! Det er altså mulig at nøyaktig den samme varen koster mye mer i et marked enn i et annet. Det visste ikke jeg, siden jeg jo hadde kjedelige lærebøker som sa at det ikke er mulig. Siden folk ikke er stokk dumme, og at de vil kjøpe produktet der det er billigst. Dermed kommer fort olje priset i USD til å stige, og olje priset i EUR til å falle, og før du får sukk for deg er vi tilbake der vi begynte, altså at det er tilbud og etterspørsel som styrer prisen.

Eventuelt kan det være at han vet noe om hvem det er som forbruker mest olje i verden. At det ikke er tilfelle at USA bruker 50% mer råolje enn EU og at den forventes å stige, og at USA alene står for omtrent 25% av oljeforbruket i verden. Eller at de asiatiske nasjonene som har pegget valutaene sine til USD, og som forventes å stige også.

Eller kanskje han tror at USA kommer til å bytte valuta til Euro? Kanskje det er en fusjon mellom EU og USA i gjære?

Han bør utdype og dele med seg av mer av denne kunnskapen, som ingen økonomer jeg vet om har den ringeste anelse om at finnes. Det vil revolusjonere den økonomiske tenkningen.

Kategori: Penger og finans

Stengt for kommentarer