Giske som oljefondsforvalter

| June 2007

På sin årlige sommerpressekonferanse sa visstnok Trond Giske at Kulturdepartementet utreder muligheten for å investere i kunst i stedet for aksjer. Fordi, som han sier, i følge Dagbladet: “Det er i hvert fall morsommere å se på kunst enn å se på aksjer.”

Det kaller jeg et skikkelig godt utgangspunkt for forvaltning av formue, ja. La oss sørge for at vi bruker pengene på noe det er morsomt å se på. Det neste blir vel at spilleautomater er å anse som kunst også. Morsomme tror jeg Giske synes de er i hvert fall, selv om en del spilleavhengige er svært uenige.

I min villfarelse trodde jeg at det var Finansdepartementet og Norges Bank som hadde ansvaret for Oljefondet. Det har jeg følt som ganske betryggende, faktisk. Du kan si mye om gjengen i FD og NB, men regne det kan de. Men så viser det seg altså at Giske utreder investeringsprofilen til fondet, og da blir jeg rett og slett ganske betenkt.

En viktig forskjell på å investere i aksjer og å investere i kunst er jo forøvrig at en aksjeinvestering er en investering i noe som skaper økonomisk virksomhet, sørger for at folk har jobber og så videre. Kunst er investering i ting det er morsomt å se på. Selv om det sikkert kan vise en pen verdiutvikling om du treffer med innkjøpene, så er det jo vitterlig ganske så død kapital vi snakker om.

Kanskje fremtidens store suksess kommer til å være eiendom på Mars? Eller hva med installasjonskunst på månen? Hvorfor ikke sette pengene i det? Eller sirkusklovner? Det er jo ganske morsomt det også, er det ikke? Om morsomt da altså skal være investeringskriterium og rettesnor for investeringsstrategien.

OK. Nå klarer jeg ikke å holde meg lenger. Dette må ut:

Hold for Guds skyld Giske unna oljeformuen! Trekk til deg de ny-manekyrerte (eller hva det heter) puselankene, Giske! Med en gang!

Jepp. Bedre nå. Litt kaffe og en valium så blir det helt fint igjen. Eventuelt noe blodtrykks-dempende i tillegg.

Oljefondet med Giske som fondsforvalter:

Tags:

Category: Penger og finans

Comments are closed.