Pensjonisteksport til Sverige

| May 2007

En kjekkas i Expressen gjør i dag et stort poeng av at over 30.000 nordmenn har flyttet til Sverige. Han bruker videre spalteplassen til å fortelle om hvor fortreffelig Sverige er.

Svensker er veldig søte når de er misunnelige, altså. De får jo ikke til dette med å feire nasjonaldag og sånt. Ikke er de verdens rikeste land heller.

Men har de egentlig noen grunn til å slå seg på brystet med alle disse nordmennene som har flyttet over grensen? Kanskje ikke det.

Det er 35.498 nordmenn bosatt i Sverige. Det er 27.867 svensker bosatt i Norge. Aldersmessig fordeler de seg slik:

norgesverige.jpg

Så altså: unge svensker mellom 20 og 39 drar til Norge, mens nordmenn fra 40 og oppover drar til Sverige. Spesielt utpreget er det fra 67 og oppover, da er det veldig mange flere nordmenn i Sverige enn omvendt. Tør jeg nevne at det er da man virkelig begynner å trenge samfunnets tjenester? Eldreomsorg altså. Sykehus. Hjemmehjelp. De gjerrige. Som selvsagt flytter for den billige maten, og ikke så mye annet. Forøvrig er det også flere nordmenn i Sverige i skolepliktig alder, da man også trenger samfunnets assistanse i større grad enn ellers.

Totalt sett er det 7.600 flere nordmenn i Sverige enn det er svensker i Norge. Totalt i gruppen 50-66 og 67+ er det 7.600 flere nordmenn i Sverige enn omvendt. Trenger jeg å utdype?

Ahhh det er deilig å være ung svenske i Norge. Og norsk pensjonist i Sverige.

Nå skal vi ut for å se på litt mer feiring av nasjonaldagen. Og på nasjonaldagen er det jo aldri å forakte å kunne le litt av svenskene.

Tags:

Category: Statistikk og analyse

Comments (22)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Spectatia says:

  Totalt sett og proporsjonelt sett og uansett hvordan du ser det så bor det flere nordmenn i Sverige enn svensker i Norge. Så hvilket land er best? 😉

  Hilsen en forhenværende nordmann

  http://spectatia.blogspot.com/2007/05/hurra-fr-sjutton.html

 2. Goodwill says:

  Følger opp Spectatia her, spørsmålet er om overskuddet av nordmenn i Sverige i forhold til svensker i Norge hever den gjennomsnittlige kvaliteten på innbyggerne i Sverige så mye at den overstiger tilsvarende i Norge?

  Muligheten er der, pga den ikke ubetydelige svenskeimporten hit, som formodes å dra i motsatt retning?

 3. Iskwew says:

  Jeg vet ikke jeg, Spectatia, men det kan synes som om unge svensker synes Norge er bra, og norske pensjonister synes Sverige er bra. Personlig tror jeg 9 millioner svensker ville blitt litt i overkant, altså. Takke meg til 4.5 millioner nordmenn :o)

  Goodwill, her må det gå an å få satt opp en hensiktsmessig ligning. Nullhypotese: Niq*-35.000+Siq*28.000=Siq*-28.000+Niq*35.000

  Men, det er mulig det ligger litt demens i Niq overført til Sverige, slik at det kan være ubalanse i ligningen.

 4. Goodwill says:

  Spørmålet er om det er riktig med likhetstegn i ligningen, eller om det skulle vært noe annet. For eksempel gamle gode “større eller lik”.

  Forekomsten av demens i den norske eksporten påvirker vel ikke Iq-nivået, men den påvirker virkningen av eksporten!

 5. Iskwew says:

  Ja, det har du rett i, Goodwill. Et >= er nok på sin plass :o)

  Faktisk slår det meg at dette er såpass interessant at det kan graves litt i.

 6. Spectatia says:

  Men dette er da egentlig enkelt, dere. Man blir klokere når man blir eldre, ikke sant? Altså flytter nordmennene til Sverige i større grad jo eldre de er, og svenskene skjønner bedre og bedre jo eldre de blir att det ikke er noen vits i å flytte til Norge.

 7. Iskwew says:

  Det er det vi vil at svenskene skal tro, Spectatia – de har kjøpt den myten, skjønner jeg :o)

 8. Goodwill says:

  Begynner nesten å lure på om Spectatia er kjøpt og betalt? Eller om han har behov for å forsvare sin egen utvandring? 🙂

 9. Iskwew says:

  Rasjonalisering, Goodwill, rasjonalisering :o)

 10. Marina says:

  Vil bare nevne at det bor omtrent 50 millioner mennesker i USA som påstår de er norske. Hvor mange som påstår de er svenske vet jeg ikke, men jeg vet det er færre.

 11. phalloides says:

  Synes dere blander kortene her. Saken er den, at når Norge sender sine demente til Sverige så stiger intelligensnivået både i Norge og Sverige. En win-win situasjon 🙂

 12. Hold T. Forfall says:

  Nå er det bortimot dobbelt så mange svensker som nordmenn, så hvis vi hadde diffundert like mye fram og tilbake, så skulle det ha vært dobbelt så mange svensker i Norge som nordmenn i Sverige. Og det er det jo ikke.

  Men på den andre siden er de svenske grensenære områdene omtrent folketomme, mens Norge har en betydelig befolkningskonsentrasjon nær Sverige. (Om det skyldes svensk sentralisering, eller om det skyldes at Sverige fikk lov å ta de folketomme skogene, det skal jeg ikke uttale meg om.) Så det er mange fler nordmenn som er “nær Sverige” enn svensker som er “nær Norge”. I den grad dette betyr noe.

 13. Iskwew says:

  Marina, det er kanskje det ja :o)

  Phalloides, selvsagt er det slik, selvsagt. Det må deles opp i to ligninger. Nullhypotesen faller.

  HTF, jepp, det burde det ha vært. Men det er det heldigvis ikke. Mitt inntrykk er at nordmenn bosetter seg i de grensenære områdene ja, gjerne bare så vidt over grensen. Billigere hus og billigere mat. Med samme norske inntekt/pensjon.

 14. Spectatia says:

  Neida, Goodwill, ingen av delene. Det er bare et uttrykk for at “Jag är så glaaad att jag är svensk”! 🙂

  En liten variant på Coelho her: For å ha tro på din egen vei, trenger du ikke å bevise at andres vei er feil – men det er søren så morsomt!

 15. Iskwew says:

  Men hva er det som gjør deg så glad for det, Spectatia? Hva er så mye bedre med Sverige?

 16. Iskwew says:

  Forøvrig hadde jeg dårlig tid i går, ellers skulle jeg selvsagt ha skrevet en bitende raljering som tilsvar til det ytterst teite innlegget i Expressen.

 17. Spectatia says:

  Og jeg har dessverre dårlig tid idag, så lista over alt som er bedre med Sverige rekker jeg ikke å skrive. Men et eksempel er jo at det er ganske morsomt å bedrive broderlandserting fra den andre siden. 🙂

 18. Iskwew says:

  Hevnen kommer til å bli søt :o) Jeg tror jeg skal ha et lite prosjekt gående til 6.juni.

 19. Spectatia says:

  Mistenkte det. 🙂

  (ref. min egen søttendemai-post, lenke i # 1.)

 20. Hold T. Forfall says:

  NTB kan forresten melde at Expressen-kjekkasen innledet med “Kära Kung Olav”. (Men i nettutgaven er det blitt rettet opp.)

 21. Iskwew says:

  Jepp, jeg så det :o)

 22. Hold T. Forfall says:

  Det er mindre enn tre måneder siden samme mann skrev http://expressen.se/1.567252 — mon tro hva han drikker?