Lekking av opplysninger om privat økonomi

| februar 2007

Det lekker som en sil i norske banker, blant flyselskapene, i forsvaret og sikkert andre steder. Se&Hør har klart å kjøpe masse opplysninger om spesielt (vil jeg tro) de kongelige. Slik at det har vært mulig å lage festlige reportasjer om handleturer og så videre. Ari Behn er intervjuet i Dagbladet i dag, og beskriver hvordan han og Märtha dro på bryllupsreise med kofferten full av cash, for å unngå forfølgelse. Han beskriver videre at da han handlet klær i en eksklusiv butikk i Oslo for 55.000, så sto det en artikkel om det like etterpå.

At dette er rimelig ubehagelig, det skjønner alle.

I Nordea har de anmeldt saken, siden en bank som skal ha et snev av troverdighet ikke kan leve med at det lekker private kredittkortopplysninger til pressen. Og sannsynligvis kan de finne ut hvem det er, for alle oppslag i slike data logges helt sikkert.

Det som slo meg da jeg hørte på debatten om Se&Hør på NRK i går, er at myndighetene selv kan ha medvirket til at vi nordmenn har liten respekt for andres rett til å beholde sitt privatøkonomiske liv privat. For hvert år legger myndighetene jo ut vår privatøkonomi slik at alle kan snoke i den. Altså når de offentliggjør skattelistene. Og i stor skala foregår da noe av den samme uthengningen og grafsingen som de kongelige (og sikkert andre kjendiser) er utsatt for. Det synes de fleste nordmenn er helt OK. Det er slik vi liksom skal finne bevis eller motbevise at vi lever i et rettferdig samfunn. Avisene skriver spalte opp og spalte ned. De ansetter indere for å lage registre over informasjonen manuelt i de ukene den ligger ute.

Så kanskje ikke veien er så lang for bankansatte til å selge kontoutskriftene til Ari Behn til pressen? Vi har jo en kultur for at folks privatøkonomi ikke er privat. Vi synes jo det er helt OK at vi skal kunne titte på naboens ligningstall. Jeg skulle likt og vite antall søk i den databasen når den ligger ute. Det er nok ikke småtterier.

Vi er en offentlig godkjent nasjon av kikkere.

Emner:

Kategori: Meninger

Stengt for kommentarer