Næringslivsledere bør ikke tjene mer enn statsministeren

| november 2006

mener Kristin Halvorsen. Grunnen til dette er at hun mener at ingen har en mer ansvar enn statsministeren. Og det har hun kanskje helt rett i. Det er bare det at ledere ikke lønnes etter ansvar, men i forhold til tilbud og etterspørsel etter de tjenestene de yter. Slik er det ikke med Statsministeren.

Om du vil ha Baksaas til å lede Telenor, tror jeg ikke det nytter å si til ham at Jens tjener så og så mye, og derfor får du en krone mindre. Da vil han finne seg en annen arbeidsgiver. Det kan vi være moralsk forarget over til vi blir blå i ansiktet. Men slik er det. Lederlønninger fastsettes i et marked. Statministerens lønn gjør det ikke. Det er en stilling som avlønnes basert på helt andre mekanismer. Du velges, og så tar du det vervet. Lønnen din er statsregulert.

Her har dermed Kristin Halvorsen valget mellom å få de beste lederne, og de tjener som regel mer enn Jens, eller mindre gode ledere, som tjener mindre enn Jens.

Jeg vet hva jeg vil ha – og det er gode ledere som tjener om nødvendig 5 ganger så mye som Jens.

Når det gjelder opsjonsavtaler derimot, så tror jeg ikke det nødvendigvis gir bedre ledere. For en leder med opsjonsavtale har ingen risiko. Sitter han derimot på aksjer, så har han risiko på linje med eierne. Da er det på en helt annen måte en spore til å jobbe for bedre lønnsomhet for bedriften. Så gi dem nå heller aksjer med rabatt, om noe. Eller en bonusavtale basert på forhåndsdefinerte, høye krav til bedring av styring og lønnsomhet. Og det må være målbart slik at det kan knyttes til selskaps-spesifikke ting og ikke bare at markedet generelt går.

Avlønning handler ikke bare om ansvar og rettferdighet, lang der i fra. Det handler om tilbud og etterspørsel. Såpass innsikt var det å håpe at en finansminister har. Men det var for mye forlangt.

Og da får jeg vel pepper i dag også, tenker jeg :o) Snart kalles jeg vel rent ut for en blåblogger. Men noen synes de er morsommere enn rødbloggere, så det får jeg heller leve med.

Emner: ,

Kategori: Meninger

Stengt for kommentarer