Nordmenn betaler dyrt for leiligheter i Brasil

| October 2006

Det tror jeg jammen, etter å ha fått referert prisnivå i en artikkel på Næringsliv 24. Her tror jeg det er noen som tjener gode penger imellom. Vi snakker om et land med et prisnivå som er en brøkdel av det norske, og likevel betales det altså omtrent 10.000 kroner per kvadratmeter for leiligheter. Jeg vedder på at det er dyrt, basert på erfaring. Vel kan det være dyrere i Fortaleza enn sør i Brasil, men det står vitterlig også i artikkelen at det er kjøpers marked. Prisene bærer vel neppe preg av det.

I artikkelen står det noen gode råd. Men der er det et par som mangler, synes jeg.

* Ikke stol på noen du ikke kjenner svært godt. Gå ut ifra at folk du ikke kjenner godt vil forsøke å lure deg. For sånn er det. Folk du ikke ville trodd ville forsøke å lure deg, kommer til å forsøke.

* Den prisen du får av selger, er aldri den prisen han forventer å få. I Brasil pruter og forhandler man om prisen på det meste.

* Skaff deg gode brasilianske venner som du vet du kan stole på. Det er bare slike gode venner som kan gjøre noe for at du ikke skal bli lurt. Jeg hadde aldri handlet for store summer i eiendom på egenhånd i Brasil. No way.

* La de samme brasilianerne som du kjenner godt, passe på leiligheten når du ikke er der.

Jeg kunne godt tenke meg hus i Brasil på et eller annet tidspunkt. Og når jeg eventuelt skal realisere det prosjektet, så er det ved hjelp av brasilianske venner, som jeg vet jeg kan stole på. De prisene som er referert i artikkelen virker på meg svært høye. Vi snakker om en landsby utenfor Fortaleza her, ikke på Copacabanas strandpromenade.

Men selvsagt kan de som har kjøpt være lykkelige med kjøpene sine likevel, det ser jeg ikke bort fra. Jeg synes imidlertid man heller kan gi noen penger til veldedige formål i Brasil, enn å stappe dem i lommene på noen eiendomsbaroner som vet å sko seg.

Tags:

Category: Personlig økonomi

Comments are closed.