Offentliggjøring av skattelister

| October 2006

I Norge har man jo fått den veldig dumme ide å offentliggjøring av tallene i selvangivelsen. Det er for meg helt ubegripelig at data jeg er tvunget til å levere inn, synes Staten og en del politikere det er betimelig å offentliggjøre på internett. Dette er jo mer en gjennomsnittlig privat informasjon, synes jeg.

Ã…rsaken til offentliggjøringen er visstnok at alle skal kunne sjekke at alle skattes rettferdig, noe de selvsagt uansett ikke kan, ettersom man ikke har nok informasjon til å gjøre det. Så dermed gjenstår kun det å tilfredsstille kikkermentaliteten. På skoler rundt omkring i det ganske land sikker man og sjekker hva foreldrene til klassekameratene tjener. Venner og perifere bekjentskaper sjekker hverandres inntekt. Folk som skal på date sjekker hvor mye dateobjektet tjener og betaler i skatt. Naboer sjekker hverandre. Jeg har personlig sett ganske grimme utslag av denne ordningen, der det har blitt samtaleemne hva den og den tjener i de underligste sammenhenger.

Og det er rett og slett veldig privat informasjon alle kan sjekke. Da jeg fortalte om denne ordningen til en venn i USA, ble det stille lenge og så sa han “You’re not serious??”. Men det var jeg altså. Og han gikk bare over til oppgitt trekking på skuldrene.

Kanskje det snart blir slik at man må legge ut bilder av innsiden i leiligheten på nett, siden det må være mulig å sjekke at ingen har bedre sofa enn andre? Kanskje innbolister er på sin plass? Antall venner? Eller at man må legge ut oversikt over samleiefrekvens?

Hrmmmmf.

(Skrevet i vår, og jeg har ikke skiftet syn på saken, selv om det den gang ble en noe opphetet debatt av innlegget)

Tags:

Category: Meninger

Comments are closed.