11 kvadrat til 750.000

| August 2006

I gårsdagens Aften Aften leste jeg at det er en eller annen som har kjøpt seg 11 kvm. “leilighet” i Vika for ikke mindre enn 750.000. Altså; 68.182 kroner for hver kvadratmeter. Med en bod som var like stor som leiligheten. Når jeg leste dette, stilte jeg meg noen spørsmål.

Kan man virkelig kalle 11 kvadratmeter for en leilighet? Det er jo på størrelse med Tigerungens soverom, og der inne er det altså både kjøkkenkrok og et lite bad. Jeg ville kalt det rom med kjøkkenkrok og bad.

Ble dette krypinnet kjøpt av en som ikke fant seg noe annet for 750.000, eller ble det kjøpt av en som har alt for mye penger, og trenger et sted og overnatte når h*n har vært på party i sentrum eller på Aker Brygge? Jeg tipper det siste. Altså; det er et alternativ til hotell.

Når du legger inn bud på 750.000 på 11 kvadrat i Vika.. føler du deg da littegranne dum? Eller littegranne lurt? Jeg klarer ikke med min beste vile å se at 11 kvm i Vika på noe sett og vis kan være verdt så mye, selv om markedet så klart har rett; det er der krypinnet er omsatt.

Hva skal jeg gjøre for å sørge for at Tigerungen får muligheter til å skaffe seg hus og hjem om ca. 15 år. Med disse prisene kommer han jo til å bli boende hjemme til han er 30, og det tror jeg ikke er bra verken for han eller meg. Så mor må nok begynne å tenke på å bygge opp kapital til fremtidig kjøp av bolig til ham.

Hvorfor er Markagrensa så hellig at det ikke er mulig å bygge boliger i Oslo som gjør at det blir mulig å komme inn i markededet for unge mennesker, uten at de legger opp til finansiering til over pipa og potensiell falitt? Det er jo åpenbart slik at det er for lite leiligheter i Oslo, når Aftenposten blant 250 annonser (eller hva det var) finner 13 – tretten – leiligheter i hele Oslo til under en million. Flytt nå den markagrensa litt og bygg boliger så folk får mulighetene til å bo sånn noenlunde. Nå er ikke jeg noen ivrig Marka-bruker, men likevel: MÃ… vi ha så mye uberørt natur midt i Oslo? Om du flytter den litt innover, har vi forøvrig forstsatt mye uberørt natur.

Selv kjøpte jeg leilighet i et attraktivt strøk i 1999, da markedet var dårlig. Siden da har prisene steget med omtrent 125%, eller altså 18% i året. Og vi kan anta at lønns- og prisutviklingen har gått med omtrent 2,5-3% i året. En god investering for meg så klart, men det betyr jo at det er veldig mange som ikke har mulighet til å komme seg inn i markedet og være med på festen. Som Tigerungen min, for eksempel, om noen år. For problemet er jo strengt tatt ikke at en idiot kjøper 11 kvm til 750.000 i Vika – problemet er at det er for dyrt å kjøpe en helt normal bolig innenfor Oslos grenser.

Personlig synes jeg man skal slakte litt av den hellige Marka-kua og sørge for å bygge noen leiligheter og hus som gjør at folk kan bo i denne byen.

Tags: ,

Category: Personlig økonomi

Comments are closed.