Smugling og andre fortredeligheter

| July 2006

I Aftenposten i dag står det om smugling. Som blir mer og mer vanlig. Nordmenn bryr seg ikke om tollreglene, og smiler like blidt når de blir stoppet med for mye av det ene eller det andre. Det er en kalkulert risiko; altså en bevisst forbrytelse. I følge tollvesenet er det veldig lite krangling og folk som blir krakilske når de tas på fersken. Det regner folk med at kan skje.

Det er vel noe med at når avgiftsnivåene blir så høye at store deler av befolkningen anser dem som grovt urimelige, da gjør det noe med folks respekt for lover og regler. Så da gir de blaffen og smugler, for det er jo store mengder kroner å tjene på å smugle sigaretter, alkohol og ikke minst kjøtt.

Selv blir jeg mest grinete av kjøttkvoten. For den er ikke begunnet i folkehelse (som røyking og alkohol), der jeg til en viss grad forstår høyt norsk avgiftsnivå, men i beskyttelse av norske bønder mot konkurranse utenfra. Riktignok er kvotene hevet fra de 2,5 kiloene det var før, men uansett; det får holde at vi tvinges til å kjøpe dyrt, tørt og smakløst norsk kjøtt i alle norske butikker. De av oss som kommer oss til Sverige, bør rett og slett få lov til å handle kjøtt så mye vi vil.

Selv er jeg av dem som aldri smugler :o/ Det blir jo en nesten litt pinlig sak, tatt i betraktning at “alle” gjør det. Ofte, da jeg reiste mye til utlandet, kjøpte jeg ikke kvoten en gang, for så mye drikker jeg ikke, at to flasker sprit + vin i måneden hadde gjort noe annet enn å bli til et stort lager. Jeg er aldri blitt stoppet i tollen. Det har ikke skjedd, og jeg har reist mye. Men jeg er sikker på at den gangen jeg har med en flaske for mye, så kommer jeg til å bli stoppet. Jeg har IKKE pokerfjes i det hele tatt, og hadde garantert sett skyldbetynget ut.

En gang hadde jeg 5 pakker sigaretter for mye, og gikk på rødt. Tolleren lo av meg. Det synes jeg var litt urettferdig, men det var kanskje sjokket som gjorde at han lo? Jeg fikk betale tollen min. Selv om jeg tror han var veldig fristet til å bare la meg gå. Men når jeg hadde vært så dum at jeg hadde gått på rødt, så kunne han vel ikke det. Hadde jeg blitt stoppet på grønt, noe jeg helst sikkert hadde!, tipper jeg at jeg var blitt viftet videre.

I tillegg står det om søndagsåpne butikker i dagens avis. Og dette er jo en av de mer idiotIske tingene jeg vet om; altså det at butikker som

  • ønsker å ha åpent på søndager
  • får lønnsomhet i det
  • har ansatte som vil jobbe på søndager, siden de for helligdagstillegg
  • har kunder som står i kø

IKKE får lov til å holde åpent, fordi noen har bestemt at kun butikker med salgsflate på 100 m2 (og noen andre untak) får holde oppe på søndager. Den såkalte Brustad-bua altså. Det er en konstruksjon som får alle utenfor Norge til å le høyt, men ikke vi, for dette er jo vant til at er måten man gjør ting i Norge.

I Brasil var dagligvarebutikkene alltid åpne, og det var utrolig behagelig. For jeg er som de kundene som det står om i avisen i dag; de som planlegger dårlig noen ganger.

For meg kan de godt legge på prisene 10% på søndager for å lønne folk så de smiler fra øre til øre på jobb på søndager. For jeg ender jo opp med å handle på bensinstasjonen, og der er det i hvert fall minst 10% dyrere, uansett. Da heller litt dyrere dagligvarer i den vanlige butikken, siden det tross alt er søndag.

Forøvrig jobbet jeg omtrent hver søndag i de to årene jeg studerte. Som museumsvakt på Zoologisk Museum. For Museer er jo oppe på søndager. Restauranter. Bensinstasjoner. Bare ikke matvarebutikker. Eller andre butikker, for den sakens skyld. For det har noen bestemt at er fy-fy.

Tags: , ,

Category: Meninger

Comments are closed.