Gordon Gekko og filmen Wall Street

| March 2006

Dette er filmen alle finansfolk henter sitater fra, mens vi humrer djevelsk oss i mellom. Vi er de eneste som egentlig skjønner Gordon Gekko. Alle andre bare grøsser av ham. Vi synes han er tøffere enn toget.

Filmen kom i 1987, i siste del av den vidunderlige jappetiden da vi drakk magnumflasker med champagne på Barock, og visste at vi så definitivt hadde valgt rett yrke. Regissert av Oliver Stone, og med Michael Douglas i hovedrollen som Gordon Gekko, børshaien over alle børshaier. Med glattslikket hår og stripete skjorte, og Manhattans stiligste kontor.

Filmen handler om unge, lovende og ambisiøse Bud Fox (Charlie Sheen), som tålmodig arbeider seg inn på Gekko, for å få en del av kaka. Han ender opp med å gi Gekko innside-informasjon om flyselskapet faren (Martin Sheen) jobber for, informasjon Gekko selvsagt bruker til å gjøre nok et klipp og tjene flere $$$. Til sist går det et lys opp for Bud Fox, han skjønner at skal han leve med seg selv, må han rette opp skadene, og det hele ender med at han gir Gekko til myndighetene, som tar ham for innsidehandel. Og så får han seg en på tygga av Gekko i Central Park. Men han blir i hvert fall venner med pappa Martin igjen. Selv om han mister Daryl Hannah.

Mellom starten og slutten er det mange uhorvelig gode sitater å hente. Dem skal jeg etterhvert legge ut her.

Bladet Forbes har laget en liste over 15 fiktive rikinger, og her står følgende om Gordon:

Traded his way to fortune by pioneering risk arbitrage. Remains one of Wall Streets most feared traders. Increased fortune when he married wife Kate, daughter of billionaire hotelier Frederick Wisher. Now moving New York real estate, buying and selling with same mania that characterized actions in mergers and acquisitions. Multiple SEC investigations failed to unearth wrongdoing. Unabashed proponent of wealth and capitalism.

Gordon Gekko rules!

Category: Gekko-sitater

Comments are closed.