Lek med medianpriser

Time's Square
En artikkel i dagens dn.no minnet meg på en god bloggpost jeg leste hos Calculated Risk for ikke lenge siden. De siste tallene fra eiendomsmeglerne i New York viser, i følge dn.no, en kraftig nedgang i boligprisene på Manhattan i andre kvartal i år, mens i første kvartal var det omlag ikke endring fra året før. Medianprisene har falt mellom 13 og 19 prosent sammenlignet med året før. Konklusjonen er: ‘Nedturen i det amerikanske boligmarkedet nådde til slutt superleilighetene på Manhattan‘.

Det høres jo fryktelig rart ut at prisene i første kvartal 2009 var lik prisene i første kvartal 2008, mens det var et fall på rundt 15 prosent når man sammenligner andre kvartal. Har det vært et realt kollaps? En liten ledetråd kommer nederst i artikkelen.

Samtidig som prisene falt i løpet av siste kvartal, steg salgsvolumet med 28 prosent, ifølge meglerkontoret Prudential Douglas Elliman.

– Salgsøkningen ble drevet av studioleiligheter og toromsleiligheter, som begge økte markedsandelene sine, ifølge Jonathan Miller

Salgsøkning som følge av økt salg av små leiligheter altså. Boligsalget kunne for eksempel sett slik ut (disse tallene er noe jeg har funnet på og er kun et eksempel – poenget er at de viser en økning i salg av små leiligheter uten at prisene endres):

Medianpriser

I dette eksempelet er prisene fra 2008 til 2009 uendret, mens en økning i salget av små leiligheter har ført til en nedgang (på 14%) i medianprisen. Ikke ulikt de tallene som fremkommer i dn.nos artikkel.

Nå er det åpenbart at boligprisene på Manhattan har gått ned fra toppen for et par år siden. Men å se på medianprisen fra kvartal til kvartal fra noen få meglere (eller fra alle for den saks skyld) gir liten mening om ønsket er å informere mer enn å fylle avissider. Hvilke leiligheter som er omsatt kan ha større betydning enn prisene de er omsatt for.

(Bilde av Stuck in Customs med CC-lisens)

Del denne artikkelen:

Emner: ,

Kategori: Statistikk og analyse

Kommentarer (1)

Trackback URL | Kommentarfeed

  1. Iskwew sier:

    Dette tror jeg er et veldig godt poeng, som viser at når man leser slike tall, så må man demaskere dem. Er det som du sier, sier jo ikke tallene noe om prisutvikling i det hele tatt.

Legg inn en kommentar