Hvor går boligprisene

En gjenganger i finanspressen er de månedlige boligpristallene, og den månedlige avblåsing av boligkrisen. Bloggen Calculated Risk er en fantastisk ressurs for oss som gjerne vil dykke litt dypere i eiendomsmarkedet. CR handler stort sett om det amerikanske markedet, men jeg tror vi kan dra mange paralleller hjem til Norge.

I forbindelse med redningspakken for de amerikanske bankene gjennomførte regjeringen en stress-test av bankenes balanser. Da tok de utgangspunkt i hva de mente var forventet utvikling i økonomien. Og så laget de et mer ekstremt scenarie med en dypere nedgang. For boligprisene mente Obama at man normalt kunne forvente en nedgang på ca 15% fra desember 2008 til desember 2010. Mens det mer ekstreme utfallet var en nedgang på nesten 30%.

Stress test scenarios

Utviklingen sålangt har mer eller mindre fulgt det mer ekstreme scenariet. Noe det ser ut som om Norges Bank også har fått med seg.

Oppdatering: – de engelske myndighetene anslår 50% nedgang i boligprisene fra toppen, og 60% nedgang i priser på forretningsbygg

Del denne artikkelen:

Emner: , ,

Kategori: Personlig økonomi

Kommentarer (3)

Trackback URL | Kommentarfeed

  1. Eli sier:

    Jeg tror det er temmelig sikkert at det er for tidlig å avblåse bolikrisen. Arbeidsledigheten har først nå begynt å øke, og prisene var svært høye i utgangspunktet.

  2. Milton Marx sier:

    Det er mulig at at man greier å fylle boblen på nytt, men fortsatt er det jo en boble. Blant annet er det noen greier med boligpris i forhold til disponibel inntekt.

  3. Iskwew sier:

    Litt sånn: Når du ikke kan kjøpe en treoms på to normale inntekter, da er det veldig dyrt.

Legg inn en kommentar