Journalistlogikk fornekter seg ikke

| august 2007

Eventuelt er det jakten på de knakende gode overskriftene som ikke fornekter seg. I hvert fall sto følgende overskrift i Nettavisen her om dagen:

lavlonn.jpg

Det tar seg riktignok pent inn igjen i selve artikkelen, der Terje Hansen på NHH forklarer at når boligprisene er 3.5 – 4 ganger høyere enn i 1993, og lønningene i samme periode har økt med 87%, så er det et regnestykke som i lengden ikke går opp. Dermed må boligprisene ned.

Det han imidlertid ikke sier er at problemet er at nordmenns lønninger skulle ha økt med 350-400%. Siden han jo vet at vi om det var tilfelle ville ha et helvetes stort økonomisk problem og være på grensen til bankerotte. Problemet er selvsagt at det ikke har vært bygget nok boliger til den stadig økende norske befolkningen, at renten har vært lav og bankene har vært ekstremt utlånskåte. Dermed har etterspørselen vært større enn tilbudet. Da stiger prisene.

Og derfor er det ikke usannsynlig at de kommer til å falle igjen – men vi får håpe det ikke fører til krav om lønnstillegg på 50% hvert år fremover. Muligens tror Nettavisen det er det som kommer til å skje, men de er relativt alene om det.

Emner:

Kategori: Statistikk og analyse

Stengt for kommentarer